PLATSINFO

Sjöröd

Sjöröd är Södra Skånes Scoutdistrikts lägerområde på Österlen. Här bedrivs lägerverksamhet, lägerskolor, utbildningar, kurser och arrangemang främst för scouter, men även för andra hyresgäster.

Varje år arrangerar vi Kårlägerveckor på Sjöröd då vi öppnar upp lägerplatsen för scoutkårer som vill åka på sommarläger. Under kårlägerveckan ingår program, mat, lägerplats, toaletter och vatten. Kårlägerveckorna brukar ligger någon gång under v29-32. Hör av dig till kansliet för mer information eller ta en titt på vår arrangemangshemsida!


Underlägerveckan kommer vi använda olika områden kring Gyllebosjön och Sjöröds fasta lägerområde

Platsgruppen arbetar för att samtliga deltagare förutom Rover & Utmanare kommer ha sin by på någon av Sjöröds lägerängar. Här kommer även finnas "Häng" för respektive åldersgrupper (Spårare/upptäckare, Äventyrare samt Ledare). Dessutom Scoutshop, informationstält, bank, laddstationer mm.

Med tanke på att vi valt att ha samtliga byar på Sjöröd kommer det istället bli så att programområdena ligger på lagom promenadavstånd från området.

Parkering för bilar, släp och besökare kommer vara beläget ca 2 km från Sjöröds lägerområde.

Transport kommer finnas för de som är i behov av detta (medicinska skäl).


Slanor

Varje kår får tillgång till motsvarande ca 1,3 slana per person i byn. Slanor finns på två olika ställen på lägerområdet

Ved

Ved kommer att finnas att tillgå på en eller flera ställen på lägerområdet. Tänk på att ta med kärra att transportera detta på. Huggkubbar finns i en begränsad upplaga så vill ni vara säkra på att ha en i byn är det bäst att ta med en hemifrån.

Gasol

Om det råder eldningsförbud får enbart gasol användas till matlagning. Tänk på detta när ni planerar er packning. Varje kök får max har två tuber gasol, det vill säga en inkopplad och en extra.

Det räcker alltså att ha med sig en extra tub gasol då det i närheten av lägerområdet finns möjlighet till byte av tuber. Glöm inte packa med säkerhetsskyltar.

Brandsläckare

Varje kår ska ha minst två brandsläckare inne i byn, en vid entrén till byn (den ska vara markerad med röd lykta) och en vid varje kök i byn.

Vatten

Vattenutkastare med slang finns på 5 olika ställen på lägerområdet. Egna dunkar för påfyllning tas med av kårerna.

Sjöröd har egen brunn för dricksvatten. Vattnet är av god kvalitet men som en extra försiktighetsåtgärd kommer ändå ett nytt prov att tas innan lägret. Brunnen är aldrig testad med så många deltagare en så torr sommar som denna. Vi tror och hoppas att tillgången skall vara god, men som en extra försiktighetsåtgärd kommer vi att köpa in dricksvatten som transporteras till lägerområdet

Vi vet att vi har störst vattenåtgång första dygnet, då alla skall fylla sina byförråd. För att vi skall komma igång på ett bra sätt så vill vi be er fylla era vattendunkar hemma innan ni kör till lägret. På detta sätt kan vi jämna ut uttaget från Sjöröds brunn och vi behöver inte spendera ännu mer pengar på färskvatten.


Säkerhet

Under lägerveckan kommer Platsfunktionens säkerhetsgrupp behöva hjälp med Nattvaktrundor på lägerområdet.

Ni kommer vid incheckningen få reda på vilken natt och tider ni får avvara en eller flera ledare som går vaktrundan.Mat och förvaring

Mat är en viktig del av lägerupplevelsen och vi vill göra allt för att den upplevelsen ska bli så bra för er! Maten kommer delas ut byvis inför varje måltid. Delar av maten kommer vara uppdelad i backar för varje by, andra varor kommer finnas i en självplock där ni tar så mycket av varorna som ni behöver till er by. Exempel på sådant är Corn Flakes, havregryn, mjölk, bröd och olja. För de varor som finns för självplock medtager ni själva lagom stora förpackningar att hämta dessa varor i, detta för att minska förbrukningen av engångsmaterial. Observera alltså att vi inte kommer att tillhandahålla några engångsförpackningar i Självplocksavdelningen.

All mat ni har fått ut förvaras på byn. Vi har ingen möjlighet att förvara några kylvaror åt er, så en kyllåda är att rekommendera. Vi har heller ingen möjlighet att frysa kylklampar så ta bara ut så mycket mat som förbrukas till varje måltid.


Specialkost

Vi kommer under inryckningsdagen finns på plats vid incheckningen för att stämma av era matallergier. Tänk på att vi inte kan ta emot helt nya allergier på plats så det är viktigt att ni kontrollerar att ni har anmält korrekt.

Nedan finns förtydligande kring vissa definitioner av allergier och hur vi kommer att förhålla oss till dessa under lägret.

Vegetarisk, lacto-ovo Äter Ej kött, fågel eller kyckling, men ägg och mejeriprodukter.

Pescetarian Vegetarian men äter fisk

Vegan Äter inget från djurriket

Diabetes Kompletterar den normala kosten med mer fullkorn och mindre socker. Ex. Grovt bröd, FunLIght och Lightglass.

Laktos Ersätts med Laktosfria produkter

Mjölkprotein Ersätts med mjölkfria produkter från växtriket.

Vi kommer att ta hänsyn till matallergier. Utöver detta kommer vi att ta hänsyn till matpreferenser där det finns medicinska skäl.


Hitta till Sjöröd